Foto van Lieve met een uitgebreide getuigenis over haar vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk

Wil je graag vrijwilligerswerk doen, maar weet je nog niet goed of dit echt iets voor jou is? Of ben je nog op zoek naar een vrijwilligersactiviteit die bij jou past? In Ebergiste kan je als vrijwilliger aan de slag voor verschillende activiteiten met uiteenlopende frequentie of intensiteit. We zoeken samen naar het engagement dat bij jou past.

Open de flyer en ontdek ons breed aanbod van vrijwilligerswerk.

Af en toe verspreiden we onze Infoflash, dit is onze nieuwsbrief voor vrijwilligers met een overzicht van activiteiten en bijhorende zoekertjes.

Wil je de nieuwsbrief automatisch per e-mail ontvangen? Stuur een mailtje naar onze stafmedewerker vrijwilligerswerk heidi.taerwe@ebergiste.broedersvanliefde.be

Onze werking bestaat uit woongroepen van meestal een 10-tal cliënten. De woonbegeleider staat in voor de dagelijkse goede werking van dit grote “huishouden”. Wat extra individuele aandacht door de aanwezigheid van een vrijwilliger … wie geniet daar niet van? Een kleine wandeling, samen een hobby delen of gewoon samen een kopje koffie drinken, meer hoeft het soms echt niet te zijn…

Of ben je eerder een bezige bij en steek je graag de handen uit de mouwen? Dan kan je zeker bijspringen bij enkele dienstverlenende zaken zoals strijken, koken, kledij herstellen, schoenpoetsen, … dankzij jouw bijdrage in deze  huishoudelijke zaken heeft de begeleider meer tijd voor deze bewoners die het wat moeilijker hebben.

Voor de ondersteuning van onze vrijwilligers werken we samen met Present, Caritas vrijwilligerswerk.

  • Je bent verzekerd voor ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid.
  • Op regelmatige basis voorzien we vorming- en ontmoetingsmomenten.
  • We maken afspraken omtrent jouw engagement. In samenspraak kies je waar, wanneer en wat… wij begeleiden jou zo goed mogelijk.

Wil je ons beter leren kennen? Onze medewerker stafmedewerker vrijwilligerswerk Heidi Taerwe helpt je graag verder met meer informatie:

heidi.taerwe@ebergiste.broedersvanliefde.be

09 389 04 11

vrijwilliger op wandel met enkele cliënten waarvan 1 iemand in een rolstoel.
Twee jongeren met koksmuts naast cliënt. Zij komen vrijwilligerswerk doen in de Borgwalhoeve.

Bewuste keuze

Werken met vrijwilligers is voor ons een bewuste keuze. Wij geloven sterk in de kracht en meerwaarde van vrijwilligers als aanvulling van ons professioneel handelen.

Vrijwilligers verruimen het sociaal netwerk van de cliënten. Door hun betrokkenheid, bezorgen vrijwilligers extra groeikansen en vergroten ze de kwaliteit van bestaan van de cliënten. De onderlinge contacten en relaties betekenen een verrijking voor al de betrokkenen, ook voor onze medewerkers en de vrijwilliger zelf.

Doorgaans wonen vrijwilligers in de omgeving van één van onze locaties en dragen ze zo bij tot een positieve beeldvorming in de buurt en extra kansen tot inclusie.

Proeven of een toekomstige job in onze sector iets voor jou kan betekenen? Vrijwilligerswerk is een mooie opstap om dit te ontdekken.

Vele vormen en intensiteiten!

Permanente vrijwilligers hebben een vast, terugkerend engagement naar taakinvulling en tijdstip en krijgen een contract via Present vzw

Occasionele vrijwilligers ondersteunen bij gelegenheidsactiviteiten. Sommigen doen dat sporadisch, anderen zien wij meerdere keren op een jaar.

Verenigingen die graag een solidariteitsactie op hun jaarprogramma zetten, zijn eveneens zeer welkom. Een uitstap met enkele bewoners, een gezamenlijke inclusieve activiteit, of uw helpende handen op een van onze feesten, … je kan ons contacteren met je vraag of voorstel. Warme ontmoetingen zijn verzekerd!

Time for society betekent dat werkgevers “tijd” geven aan hun werknemers om zich in te zetten voor een maatschappelijk project. Samen zetten ze hier hun schouders onder om dit tot een goed eind te brengen. Wij bieden projecten aan onder verschillende noemers:

  • louter dienstverlenend;
  • dienstverlenende taken die samen met bewoners worden opgenomen;
  • activiteiten voor en samen met bewoners.

Je mag ons ook steeds rechtstreeks contacteren om samen een (halve) dag uit te werken.

Familieleden en vrijwilligerswerk

Ook familieleden kunnen, mits goede afspraken, als vrijwilliger aan de slag. Zo hebben wij o.a. op diverse locaties een actieve ploeg “naaimoekes” & “fietspapa’s”. In Borgwal is deze groep aangevuld met een heuse “schoenpoetster” die vooral het onderhoud van orthopedische schoenen onder haar hoede neemt.

Lindsay is vrijwilligster in Borgwal en ontfermt zich over de diertjes in het dierenpark. Je ziet haar bij het hangbuikvarken en bij de schapen.

Vele soorten

Vrijwilligers leveren op heel diverse manieren hun bijdrage en betekenen een belangrijke meerwaarde in onze dagelijkse werking.

Individueel, op maat van de bewoner

De vrijwilliger is gekoppeld aan een één cliënt en doet enkel met hem/haar een bepaalde activiteit.

“Een gezamenlijke hobby is des te aangenamer om samen uit te oefenen. Deel je hobby met één van onze bewoners.”

Ondersteunend in groepsverband

De vrijwilliger ondersteunt (al dan niet samen met de begeleider) bij een specifieke groepsactiviteit binnen of buiten de voorziening. Sommigen vinden het leuker om in duo te werken. Met een vriend(in) samen, of als koppel. Dit kan allemaal op maat.

“Vroeger was ik kleuterjuf. Het is voor mij genieten om een namiddag sport en spel mee te begeleiden. Mijn aanwezigheid betekent een nieuwe boost voor deze activiteit zowel voor begeleiders als voor deelnemers.”

Dienstverlenend

Een vrijwilliger heeft niet noodzakelijk contact met de cliënten. Je kiest als vrijwilliger zelf in welke mate je contact hebt met onze bewoners.

“Wij zijn twee vriendinnen die elke week enkele uurtjes komen strijken in het waslokaal. De deur staat open en met veel plezier wippen bewoners eens binnen voor een glimlach en een babbel.”

Vervoer

Vervoervrijwilligers verzorgen dienstverlenend werk in contact met de cliënten. Indien zij dit met eigen wagen verzorgen, ontvangen ze hiervoor een kilometervergoeding. Deze vrijwilligers kunnen ook aansluiten bij de omniumverzekering. Voor vervoer met het wagenpark van de voorziening wordt er geen onkostenvergoeding voorzien.

“Elk jaar breng ik twee bewoners naar De Panne voor hun zomervakantie. Ik ben blij dit voor hen te kunnen doen.”

Cafetaria Borgwalhoeve

Ook dit vrijwilligerswerk is een leuke combinatie van dienstverlenend werk mét contact met de bewoners. Eén of twee cliënten helpen mee met de bediening. De bezoekers zijn fietsers, wandelaars, buurtbewoners, cliënten al dan niet begeleid door familie, begeleiders of vrijwilligers.

“Op woensdagnamiddag verwelkomen twee vrijwilligers en één van onze bewoners elke bezoeker aan de cafetaria in de Borgwalhoeve.”

Kampen

Joka is de jongerenafdeling van Present Vrijwilligerswerk.

Als voorziening dienen we jaarlijks enkele kampaanvragen in. De vrijwillige jongeren komen dan op kamp in onze voorziening en zetten activiteiten op touw voor cliënten. Het is een goede manier om als jongere kennis te maken met onze doelgroep en het kan je helpen bij een studiekeuze.

De vrijwilligersaanvragen voor deelname aan een Jokakamp binnen onze voorziening verlopen via Joka.

Bloemenstad vzw is een organisatie die is ontstaan in de schoot van het Provincialaat van de “Broeders van Liefde”. Bloemenstad organiseert verschillende vrijetijdsactiviteiten voor personen met een verstandelijke beperking zoals zomervakanties, groepsuitstappen, groepsweekends en vakantieanimatie (speelpleinwerking). Om deze activiteiten te kunnen begeleiden, trekt Bloemenstad vrijwilligers aan en geeft ze een specifieke vorming om met deze doelgroep te werken.

Onze voorziening heeft een nauwe samenwerking met Bloemenstad omdat ook heel wat bewoners/deelnemers deelnemen aan hun activiteiten. De vrijwilligersaanvragen voor deelname aan een Bloemenstadkamp of andere activiteit verlopen via Bloemenstad.

Vrijwilligers aan het woord